Menu Close

Često postavljana pitanja

Tankovi za plutanje napunjeni su sa 700 l vode i 300 kg Epsomove soli (Magnezijev sulfat, gorka sol bogata magnezijem). Od tolike količine soli postiže se efekt plutanja, kao u Mrtvome moru. U bestežinskom stanju, u tišini i mraku, Vaš mozak napokom može predahnuti od mnoštva stimulansa kojima je bombardiran svakodnevno. U tijelu popuštaju sve napetosti u mišićima, kostima i zglobovima, a magnezij se upija preko kože. Nakon terapije osjećate se lagano, bistro, optimistično i nadasve opušteno.

Tjelesno:
– Otpušta svakodnevne bolove u tijelu
– Umanjuje kronične bolove i napetost
– Bolja kvaliteta sna
– Ubrzava proces oporavka od tjelesnih aktivnosti i ozljeda
– Osjećaj lakoće i opuštenosti u tijelu nakon plutanja

Mentalno:
– Drastično reducira razinu stresa
– Poboljšava mentalni fokus, bistrinu uma
– Pojačava kreativnost
– Bolja povezanost moždanih polutki

Emotivno/duhovno:
– Smanjuje anksioznost
– Umanjuje simptome depresije
– Pojačava osjećaj optimizma
– Osjećaj općenite dobrobiti

Slanoća vode od 35% omogućava visoki stupanj higijene vode. Nakon svakog gosta (a i tijekom cijele noći, van radnog vremena), voda prolazi četverostruki proces filtracije i sanitacije. Snažna pumpa filtrira vodu skupa sa površinskim česticama kroz 2 mehanička filtera debljine 10 mikrona (1/4 ljudske dlačice), zatim voda prolazi kroz UV lampu koja ubija mikroorganizme. Dva puta tjedno u vodu se dodaje H2O2 (hidrogen peroksid) kao bezopasni dezinficijens koji je zdravija alternativa kloru i bromu. Prostorija se dezinficira nakon svakog gosta. Unutrašnjost tanka se jednom tjedno dezinficira tim istim hidrogenom (H2O2 – 35%)  te se riba i čisti spužvicom s vodom i sodom bikarbonom ili alkoholnim octom.

Pri ulasku u float centar, obavezno se dezinficiraju ruke dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola. Tim istim sredstvom se nakon svakog gosta dezinficira prostorija u kojoj je tank (sve površine koje je gost koristio: tuš, šamponi, police, klupa…) Visoki stupanj saliniteta u vodi, zajedno sa čestim dodavanjem H2O2 u vodu, te tretiranjem vode UV lampom nakon svakog posjetitelja, ali i činjenicom da se COVID-19 ne prenosi u vodi sveli smo opasnost na najmanju moguću razinu.

Iznenadit ćete se, ali nije. Dok ste u tanku, više se osjećate kao da plutate u svemiru, a ne kao da ležite u velikoj kadi. Tank je 2,50 m dugačak i 1,5 m širok. Ima dovoljno prostora za ispružiti ruke sa strane, iznad i ispred sebe. U svakom momentu vi kontrolirate svoje okruženje. U tanku se nalaze gumbi za otvaranje i zatvaranje vrata, te gumbi za paljenje i gašenje svijetla. Čak su ljudi s jačim oblicima klaustrofobije rekli da im je vrijeme provedeno u tanku bilo ugodno i nije izazivalo neugodne reakcije. Svaki eventualni strah će Vas vrlo brzo napustiti!

Vrata se spuštaju zbog zvučne i temperaturne izolacije. Voda je zagrijana na 35,5 °C, a samim time se i zagrijava zrak u tanku na isto toliko. Ako su otvorena vrata tanka, na gornjem dijelu tijela ćete osjećati hladniji zrak iz prostorije i biti će Vam hladno. Samim time se narušava moment nedostatka podražaja i svijest će Vam biti fokusirana na temperaturu i hladnoću, a ne na opuštanje.

Ne brinite, u tanku pored glave imate dva gumba – jedan za dizanje vrata, drugi za paljenje/gašenje svjetla. I u slučaju da postoji problem s tim, vrata takna se mogu ručno podići u bilo kojem trenutku. Nije da su vrata pričepljena ili ‘kliknuta’ kao kod automobila recimo. Samo su spuštena i mogu se podići rukom. Nije poanta da se silite i da Vam bude neugodno, stoga ako Vam je ugodnije plutati s upaljenim svjetlom, slobodno ga ostavite upaljenim cijelo vrijeme. Dakle, Vi kontrolirate situaciju u svakom trenutku 😉💦

Do sada je cca 40% klijenata koji su nas posjetili izrazilo brigu oko ove teme, ali kada su uživo vidjeli koliko je tank prostran i kako mogu sami birati uvjete plutanja, svima je splasnuo strah. Od 800+ klijenata, dosad je samo nekoliko njih plutalo s otvorenim vratima, a njih cca 15-20% s upaljenim svjetlom (makar ga često usred terapije ugase ili kod drugog dolaska od početka imaju ugašena svjetla).

Krajnji cilj i osnovna poanta tih tankova je da se na minimum svedu svi vanjski podražaji. Mozak tako lakše ulazi u Theta moždane valove koji sa sobom nose brojne benefite za stanje uma, duha, tijela… Tako da, veći je učinak u mraku i zatvorenih vrata. Ali, ponavljam, može se i bez 😉 Dođite i uvjerite se sami!

Najčešće se događa da ste u Alpha ili Theta moždanim valovima i da spavate na najboljem ”krevetu” na kojem ste ikad spavali. Dok ne probate plutanje teško je objasniti to stanje ‘između sna i jave’. Gustoća vode je vrlo visoka i nije moguće potonuti. Plutate veoma stabilno tako da se nećete izvrnuti i potpuno ste sigurni. Dubina vode je svega 25-30 cm.

Poanta tankova je da su svi podražaji svedeni na minimum, pa tako i zvučni. Bitno je biti u potpunoj tišini, kako bi napokon mozak predahnuo. U ovim tankovima nema zvučnika (još!), ali da ih imamo koristili bi ih kako bi Vam zadnjih 5 minuta pustili laganu ambijentalnu muziku da Vam signaliziramo kraj Vašeg termina.

Ali, postoje float centri u inozemstvu koji nude opciju puštanja lagane muzike ili vođene meditacije, pa čak i snimke raznih afirmacijskih poruka koje ulaze u podsvijest osobe koja ih sluša. Međutim, i da imamo tu opciju, dozvolili bi to našim gostima tek nakon što 5-6 puta otplutaju bez zvučnih pomagala i dodataka. Time bi se u potpunosti naučili opustiti i uživati u miru, tišini, mraku i bivanju sa samim sobom, što je u konačnici i smisao tankova za plutanje. Vjerujte nam, velik je potencijal da uđete u sebe i otkrijete nešto o sebi. U Vama se skriva puno veća priča nego što mislite i prije vanjskih zvukova i tuđih glasova, potrebno je prvo poslušati svoj <3

Stane 😉 Mi koristimo Floataway Tranquility tankove iz Velike Britanije. Dužina tanka je 252cm i na službenoj stranici piše da najviša osoba koja koristi tank može biti 234cm visoka.

Ali iz osobnog iskustva, nakon što su dva, tri momka od 197cm-203cm plutali, kažu da im je bilo odlično iskustvo, te da nisu osjetili da im je tank premalen. Može se dogoditi da nogama diraju rub tanka, ali tako i tako se tijelo brzo smiri i stabilizira tako da se nakon nekog vremena i te noge padaju u senzorni zaborav 😉Poanta? Dođite na float!

Velika većina gostiju kažu kako su izgubili pojam vremena u tanku i kako im je brzo prošlo. Često komentiraju kako su mislili da je prošlo 15 ili 30 minuta, pa su nakon terapije morali provjeravati vrijeme na sat. Jednostavno, u takvom jedinstvenom okruženju, bez ikakvih stimulansa i u stanju duboke relaksacije, zaboravite na vrijeme.

Možda zvuči puno, ali postoji više razloga zašto terapija traje 90 minuta:

1) Što više to bolje. Mnogi drugi float centri diljem svijeta imaju standardne termine po 60 minuta, i to je u redu. Ali iz osobnog iskustva, bitna je razlika u tijelu nakon 60 minuta i nakon 90 minuta plutanja.

2) Mozak prosječno tek nakon 45 minuta ulazi u Theta moždane valove, koji su jako opuštajući i regenerirajući, pa bi bila šteta da Vam za 15 minuta završava termin. Postignite to stanje, i odigrajte drugo poluvrijeme 😉

3) Dulji termin znači i veći benefiti. Osobno plutam po 2 sata svaki puta. I nekad bi i to produljio 🙂

U svakom slučaju, ukoliko imate želju izaći ranije iz tanka, u svakom trenutku možete pritiskom na tipku pored glave otvoriti vrata tanka i završiti Vaš tretman.